Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • SlideNieuw03
  • nieuwnieuw03
  • SlideNieuw02
  • nieuwnieuw05
  • SlideNieuw05
  • SlideNieuw04
  • nieuwnieuw04
  • SlideNieuw01
  • nieuwnieuw01
  • nieuwnieuw02

Tijdvakkenspel

Het tijdvakkenspel maakt leerlingen bekend met de tien tijdvakken door ze te koppelen aan onze collectie. Door dit speciale programma ervaren de leerlingen dat geschiedenis niet alleen iets is van het tekstboek en verre plaatsen, maar dat geschiedenis zich in hun eigen nabije omgeving bevindt.

Het tijdvakkenspel is geschikt voor de eerste twee klassen van HAVO en VWO. Het project duurt een uur.

Inhoud:

De leerlingen worden met een spel bekend gemaakt met de verschillende tijdvakken. Door variërende opdrachten zoals het raden uit welk tijdvak museale objecten komen, het vergelijken van museumstukken en het maken van allerlei leuke opdrachten zijn de leerlingen actief bezig met de geschiedenisstof. De leerlingen krijgen verschillende rollen toebedeeld en werken in groepjes. Extra informatie kan ‘ingekocht’ worden, maar wie te veel informatie koopt, kan natuurlijk niet winnen! Een dynamisch spel waarbij de leerlingen het hele museum zien en uitgedaagd worden om te laten zien hoeveel ze al van geschiedenis weten!

Status(updates) in de Gouden eeuw

Hoe zou de Gouden Eeuw eruit gezien hebben als social media toen ook bestonden? In dit programma kruipen de leerlingen in de rol van zeven belangrijke Groningers uit de Gouden eeuw. Het project is geschikt voor onderbouw HAVO en VWO en duurt 90 minuten.

Het project sluit aan bij de vensters ‘De grachtengordel’, ‘Hugo de groot’ en ‘Michiel de Ruyter’ in de Canon van Nederland, past bij het vijfde en zesde tijdvak: ‘Tijd van ontdekkers en hervormers’ en ‘Tijd van regenten en vorsten’ en het sluit aan bij ‘de reductie’ en ‘de academia Groningana’ in de regio canon van Groningen.

Inhoud:

Tijdens het lesprogramma ‘status(updates) in de gouden eeuw’ worden de leerlingen uitgedaagd om de kennis die zij op school over de gouden eeuw hebben opgedaan te verbinden met de regionale geschiedenis van hun eigen provincie. Ze maken kennis met zeven Groningers uit de zeventiende eeuw en leren aan de hand van hun verhalen hoe bijvoorbeeld het wetenschappelijke leven in de stad ontlook door de stichting van de universiteit, waarom de ontginning van het veen zo belangrijk was voor de economie van de provincie, hoe de Ommelanders en het stadbestuur voortdurend in de clinch lagen en welke Groningse zeeheld meevocht in de handelsoorlogen tegen Engeland. Het programma eindigt met een spannend spel. Lukt het hen Groningen te redden voordat Bommen Berend het met geweld heeft ingenomen?

Docentenhandleiding: Status(updates) in de Gouden Eeuw

Tijdvakkentour

De tijdvakkentour daagt leerlingen uit hun kennis van de tien tijdvakken te koppelen aan onze collectie. Door dit speciale programma ervaren de leerlingen dat geschiedenis niet alleen iets is van het tekstboek en verre plaatsen, maar dat geschiedenis zich in hun eigen nabije omgeving bevindt.

Inhoud:

De tijdvakkentour is voor de bovenbouw van HAVO en VWO en duurt 60 minuten. De leerlingen worden met deze tour uitgedaagd in groepjes hun kennis van de tijdvakken door middel van allerlei variërende opdrachten te koppelen met onze collectie. Zij gaan op onderzoek uit in welk tijdvak objecten uit ons depot thuishoren en maken verschillende opdrachten uit de tijd van de jagers en verzamelaars tot de tijd van de computer en televisie. De leerlingen zien het hele museum en merken door de opdrachten hoeveel kennis zij door de jaren heen vergaard hebben van geschiedenis. Een bijzonder leuke geschiedeniservaring en het groepje dat de meeste antwoorden goed heeft, wint natuurlijk een plekje in onze History Hall of Fame!

*bijzonderheden: Alleen op dinsdag, woensdag en donderdag te doen. De groep wordt in tweeën gesplitst. Iedere groep volgt een andere route.

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 050-3122202

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden