Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • SlideNieuw03
  • SlideNieuw01
  • nieuwnieuw03
  • nieuwnieuw05
  • nieuwnieuw01
  • SlideNieuw02
  • SlideNieuw05
  • SlideNieuw04
  • nieuwnieuw04
  • nieuwnieuw02

Drijven & Zinken

De leerlingen gaan in dit programma onderzoeken waarom schepen blijven drijven. Dat is namelijk best een beetje gek, schepen zijn immers gemaakt van staal. Dat is toch heel zwaar? Hoe kan het dan dat een schip toch blijft drijven en ook nog allemaal zware spullen mee kan nemen? Om dit te begrijpen gaan we eerst eens in het museum naar een paar modellen van boten kijken, wat kunnen we zien aan de vorm van de schepen? En wat betekent dat voor het drijven? Het programma is geschikt voor groep 5/6, duurt 90 minuten en sluit aan bij de volgende kerndoelen: 23, 42, 44 en 45.

Inhoud:

De leerlingen krijgen eerst een rondleiding langs diverse modelschepen uit onze collectie en worden uitgedaagd om de verschillen en overeenkomsten tussen de schepen te ontdekken. Op die manier komen ze veel te weten over de vorm van schepen en die kennis komt later in het lesprogramma goed van pas! Daarna gaan de leerlingen wetenschappelijke proefjes met water in de educatieruimte (spetters gegarandeerd!) doen en maken ze kennis met de Griekse wijsgeer Archimedes die de natuurwet uitvond waarin wordt uitgelegd waarom sommige zaken blijven drijven, terwijl andere zinken. Als leuke afsluiter van het lesprogramma mogen de leerlingen in een wedstrijdje ‘wie-bouwt-de-boot-met-het-meeste-drijfvermogen’ bewijzen dat ze goed hebben begrepen waarom schepen blijven drijven! Welk schip kan de meeste knikkers dragen voordat het zinkt?

*bijzonderheden: Dit programma is gebaseerd op het Talenten-kracht-principe.

Docentenhandleiding: Drijven & Zinken

Marin en Teun op de Westerhaven

Hoe was het leven in Groningen aan het begin van de vorige eeuw? En hoe zag het Groninger havengebied er toen uit? In dit programma van het Stripmuseum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum ontdekken leerlingen de verschillen tussen het leven in het Groningen van nu (Marin) en dat van 1918 (Teun)aan de hand van het verhaal over Marin en Teun en een speurtocht door het Westerhavengebied. Het programma duurt 150 minuten , is geschikt voor groep 5 t/m 7 en sluit aan bij de volgende kerndoelen: 4,51,52 en 54.

Inhoud:

Het programma begint in het Noordelijk Scheepvaartmuseum waar het spannende verhaal van Marin en Teun wordt verteld. Deze kinderen zijn allebei 10 jaar oud en wonen in de stad Groningen. Marin leeft in het jaar 2018 en Teun in 1918. Het lijkt misschien vreemd, maar toch ontmoeten ze elkaar bij de Westerhaven!

De leerlingen krijgen een rondleiding door het Noordelijk Scheepvaartmuseum en doen met de begeleiders van de musea en de school een speurtocht door het Westerhavengebied. Tijdens deze speurtocht worden allerlei vragen over de geschiedenis van Groningen in 1918 en het Westerhavengebied beantwoord. De speurtocht eindigt in het Stripmuseum, waar de leerlingen een korte strip over Marin en Teun leren tekenen. Ter afsluiting krijgen de leerlingen een traktatie bij een winkeltje, geheel in de stijl van Teun uit 1918.

*bijzonderheden: de kosten voor dit programma zijn €125, inclusief de entree voor beide musea en materiaalkosten. Maximaal 30 leerlingen.

Middeleeuwse stad

In de stad Groningen herinnert nog veel aan de middeleeuwen. RHC Groninger Archieven, de Der Aa-kerk en het Noordelijk Scheepvaartmuseum werken samen om de middeleeuwen voor leerlingen tot leven te brengen. Dit programma is geschikt voor groep 5/6, duurt 150 minuten en sluit aan op de volgende kerndoelen: 1, 4, 51, 52, 53 en 56.

Inhoud:

Leerlingen maken kennis met het dagelijks leven, de handel (gilden en scheepvaart) en de religie in de middeleeuwen. Zij beleven hoe de stad er in de middeleeuwen uitzag en hoe het bestuur geregeld was. Tijdens het programma volgen de leerlingen de familie Canter, die in het huis aan de Brugstraat woonde, het gebouw waar nu het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd. Aan de hand van een film en echte archiefstukken leren ze hier meer over het dagelijks leven en de handel. Ook bezoeken de leerlingen de Der Aa-Kerk, waar ze meer te weten komen over religie in de middeleeuwen. Ook een korte stadswandeling, onder begeleiding van een gids, maakt onderdeel uit van het lesprogramma. Een unieke kennismaking met de middeleeuwse stad!

*bijzonderheden: het volgen van dit programma kost €4,- euro per leerling, begeleiders zijn gratis. Dit programma is 2x per schooljaar te volgen.

 

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 050-3122202

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden