Zeemansgezinnen in bezet Nederland

auteurs: Jet Spits en Johan van der Wal
aantal pagina's: 122
Zeemansgezinnen in bezet Nederland
Beschrijving Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werden de zeelieden die dienden op de buitengaats verblijvende schepen, in één klap gemilitariseerd. Als ze pech hadden kwamen ze in Duitse dienst, de meesten kwamen onder geallieerd gezag. Ze waren helemaal niet op militaire opdrachten ingesteld. Het transporteren van legermaterieel werd met gevaar voor lijf en leden uitgevoerd. De bemanningsleden leefden elke keer in doodsangst dat er een torpedo zou inslaan. Het aantal slachtoffers onder de zeelui is onevenredig groot geweest. De geestelijke schade onder de overlevenden was ook erg hoog, al werd daar niet veel over gepraat. Intussen hadden de achtergebleven zeemansgezinnen het al die jaren bijzonder zwaar. De vrouwen en kinderen waren immers niet alleen verstoken van man of vader; ook inkomsten waren er niet meer. Dit boek vertelt hoe hier mondjesmaat oplossingen voor kwamen, veelal georganiseerd door het verzet. Feitenmateriaal en persoonlijke verhalen geven in dit boek een beeld van een steeds weer over het hoofd gezien onderdeel van de oorlog.