De geschiedenis van de SS Rosalie

Auteur: Ab de Graaff
Pagina's: 64
De positie van de Rosalie mag in de geschiedenis van de stoomvaart in Nederland in meerdere opzichten als markant worden beschouwd. Niet alleen trotseerde zij de tand des tijds en is ze de oudste, nog varende stoomsleepboot van Nederland, ook is er geen boot voor zoveel verschillende taken ingezet.
Beschrijving In 1873 als de Den Briel gebouwd door het Ministerie van Oorlog, ter ondersteuning van het Korps der Torpedisten, werd zij zelfs een keer gebruikt als 'Koninklijk Jacht'. Vervolgens deed ze een tiental jaren sleepdienst op de Maas om daarna voor de Staatsmijnen de havensleepdienst in Stein te verzorgen. In 1972 gered van de ondergang, is deze fiere stoomsleepboot tegenwoordig te zien in de haven van Enkhuizen. In dit boek vindt u de geschiedenis van de Rosalie, de oudste stoomsleepboot van Nederland.