Van het westelijk front geen nieuws

auteur: Erich Maria Remarque
Van het westelijk front geen nieuws
Beschrijving Dit boek wil noch een aanklacht noch een bekentenis zijn. Het wil alleen een poging wagen, verslag uit te brengen over een generatie die door de oorlog werd vernield, ook wanneer het haar was gelukt aan de granaten te ontkomen. (Remarque) Dit boek uit 1929 is nog steeds een levensecht, actueel verhaal. Erich Maria Remarque (1898-1970) werd met dit romandebuut terecht wereldberoemd. Het boek verhaalt van een groep jonge (19-jarige) Duitse soldaten die door hun klassenleraar Kantorek in 1916 worden overgehaald dienst te nemen in het leger. Bijna drie jaar delen ze de strijd, worden volwassen en realiseren zich dat ze 'in het landschap van onze jeugd rondstappen als bezoekers'. De een na de ander sneuvelt tenslotte. Remarque beschrijft realistisch - hij werd november 1916 zelf onder de wapenen geroepen - maar nuchter en daardoor vaak zo beklemmend, indringend en verbijsterend de diepe kameraadschap, maar bovenal de zin- en uitzichtloosheid van het oorlogsgeweld. Een onvergetelijk boek, dat je steeds opnieuw beklemt, in een verzorgde recente vertaling.