Firma P. Goedewaagen & Zoon

Firma P. Goedewaagen & Zoon
Beschrijving
Rond 1880 wist de firma P. Goedewaagen & Zoon te Gouda, dan reeds drie generaties in de pijpenfabricage actief, het assortiment kleipijpen op spectaculaire wijze te breiden. Als enige van de tientallen Goudse pijpenmakerijen bouwde Goedewaagen een internationaal aansprekend assortiment op, waarmee zij drie decennia lang de consument in Nederland en daarbuiten wist te interesseren. Terwijl andere pijpenfabrieken door gebrek aan rendement hun deuren moest sluiten, groeide de productie van Goedewaagen. Het bedrijf heeft binnen een halve eeuw wereldwijd ruim 200 miljoen kleipijpen afgezet. Don Duco heeft zich als conservator van pijpenkabinet in Amsterdam decennia lang verdiept in de historie van deze intrigerende pijpenfabriek. Zodoende is hij als enige in staat de herkomst, betekenis en populariteit van de pijpenontwerpen te duiden. In de inleiding van deze monografie beschrijft hij de groei in pijpmodellen en ontrafelt het door de omvang onoverzichtelijke assortiment.

De integrale herdruk van de fabrikantencatalogus van 1906 geeft een compleet overzicht van het marktaanbod van dit belangrijke vaderlandse bedrijf. Uniek daarbij is het verklarend register met de oorspronkelijke modelbenamingen. Van elke afgebeelde pijp is een heldere beschrijving opgenomen samen met informatie over herkomst van het model en de verkoopprijs. Zelden werd een historisch fabrieksassortiment zo compleet en diepgaand bewerkt en gepubliceerd.