Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • nieuwnieuw01

Zin in een goede kop koffie of thee of lunch na uw museumbezoek? Ons museumcafé aan de A is maar een minuutje lopen. 
Het vrijstaande gebouw aan de Kleine der A nummer 7 is in 1872 gebouwd als pomphuis voor de riolering van de binnenstad, later is het gebruikt als transformatorhuis en pomphuis voor de brandweer. 

Pomphuis

 

Als één van de vijf panden van ons Museumcomplex aan de A, is het museumcafé als eerste helemaal verbouwd. Met een zonnig terras aan de A en een sfeervol café op de begane grond voor koffie, borrel, een snack en/of een maaltijd. Op de eerste etage kookt chefkok Tim Ringers de sterren van de hemel, zonder flauwekul. Tim gebruikt het liefst dagverse lokale producten van boeren en tuinders uit het Noorden. 


Op het terras, in het café en boven in het restaurant heb je uitzicht op de A, de rivier midden in het A-Kwartier, het oude handelscentrum van de stad. Sinds oeroude tijden stroomt vanaf het Drentse plateau helder water over de A naar Groningen. Talloze kleine waterlopen, stromen en beken voedden de A met helder regenwater, kwelwater en grondwater. Vlak voor Groningen komen al deze waterlopen bij elkaar en stromen als rivier de A de stad in. Het water van de A was vanouds de belangrijkste drinkwaterbron voor de stad. Het was ook de hoofdbron voor de vele stads bierbrouwerijen, zoals die in ons pand aan de Brugstraat was gevestigd. Tientallen putstoelen haalden het water uit de A en brachten het rechtstreeks bij huizen en bij bierbrouwerijen naar binnen. Op een steenworp afstand van museumcafé Het Pomphuis vloeit de A samen met de Hunze, die andere Drentse rivier. Samengevoegd stroomt het water verder naar zee als een brede stroom die we nu Reitdiep noemen. De A verbond en verbindt de Groningers en de bezoekers in het historisch kwartier. 

 

 

Kijk voor meer informatie op de website van Museumcafé Het Pomphuis. 

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden