Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • nieuwnieuw04
  • nieuwnieuw01
  • nieuwnieuw02
  • nieuwnieuw05
  • SlideNieuw05
  • SlideNieuw03
  • SlideNieuw04
  • SlideNieuw02
  • nieuwnieuw03
  • SlideNieuw01

De Ploeg & De Alida

Evenement

Titel:
De Ploeg & De Alida
Wanneer:
5 juni 2021 - 1 aug 2021
Locatie:
Groningen, Groningen
Categorie:
Tentoonstellingen

Omschrijving

AlidaVan 5 juni tot en met 1 augustus is een selectie van de mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van De Ploeg uit de eigen collectie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum te zien. Met werken uit de periode van ca 1920-1980 krijgt de bezoeker een mooi beeld van de expressionistische schilderijen van Groningse schepen, havens en scheepswerven. Tijdens de tentoonstelling kunnen museumbezoekers op de  historische binnenplaats van het museum op woensdag van 12.00-16.00 uur en op zaterdag van 11.00 - 15.00 uur een exclusief kijkje nemen in de tjalk ‘Alida’ van Ploegschilder George Martens. Dit scheepje is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek.

Het is aan te raden om van tevoren online een ticket te reserveren, een kaartje kopen aan de balie kan alleen als er nog plek is. Boek een ticket op noordelijkscheepvaartmuseum.nl hier staan ook de openingstijden van de ‘Alida’.


De Ploeg en de ‘Alida’

De Groninger vereniging De Ploeg werd meer dan 100 jaar geleden opgericht door een groep jonge gretige kunstenaars die de Groningse kunstwereld wilden opschudden. Initiatiefnemers Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink hoopten op het gebied van moderne kunst terrein te kunnen ontginnen. George Martens was getrouwd met het vrouwelijke Ploeglid, Alida Pott. Het tjalkje op de binnenplaats van het museum is vernoemd naar deze jong overleden lerares en kunstenares. Leden van De Ploeg voeren tot 1979 regelmatig mee aan boord van de ‘Alida’ naar Friesland, het wad en het Paterswoldsemeer om daar en plein air te schilderen. 

Noordelijk Scheepvaartmuseum en De Ploeg

Groot kenner van de geschiedenis van de Groningse binnenvaart en kustvaart Rob Martens was meer dan 75 jaar betrokken bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Liefde en een scherp oog voor kunst kreeg hij van huis uit mee, als zoon van Ploegschilders George Martens en Alida Pott. Van jongs af aan verzamelde hij zelf objecten en foto’s. Via Rob Martens verwierf het Noordelijk Scheepvaartmuseum het tjalkje ‘Alida’ (1903) en het schilderij van hetzelfde scheepje op het wad met de Nederlandse vlag aan stok en de schipper aan dek van George Martens uit 1932.  

Groninger Museum en Alida Pott

In het Groninger Museum is t/m zondag 31 oktober 2021 de tentoonstelling Alida Pott & De Ploeg te zien. In een dertigtal olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages is de expressiviteit en eigenzinnigheid te zien die zo kenmerkend is voor de stijl van het ‘eerste dameslid’ van De Ploeg.


Locatie

Locatie:
Noordelijk Scheepvaartmuseum
Straat:
Brugstraat 24
Postcode:
9711 HZ
Plaats:
Groningen
Provincie:
Groningen
Land:
Netherlands

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen


tel: + 31 (0)50 312 22 02
of e-mail naar
info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

Facebook Twitter

 

Marketing Groningen

 

Museumvereniging

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden