• nieuwnieuw02

Bommen Berend Bom!
28 aug 2020, 10:00 uur - 17:00 uur
Locatie:

Bommen Berend Bom 2018 reenactment foto Noordelijk ScheepvaartmuseumGratis toegang Bommen Berend Bom

Bij opgravingen op de hoek van de Nieuweweg en de Oostersingel dook twee jaar geleden een bomkogel op. De kogel is vermoedelijk in 1672 door de Duitse bisschop Bernard von Galen, beter bekend als Bommen Berend, afgevuurd. Hoewel dit jaar, door corona, een groot aantal festiviteiten rondom Bommen Berend in de stad is geschrapt, is op 28 augustus de ‘Bommen Berend Bom’ wel bij ons te zien.

Het museum is de hele dag gratis toegankelijk, tussen 10.00 en 17.00 uur is de ruim veertig kilo wegende mortiergranaat te bewonderen. Omdat de zaal waarin de bom ligt klein is, kan steeds maar een persoon of huishouden tegelijk naar binnen. Stadsarcheoloog Gert Kortekaas geeft uitleg over de bijna 350 jaar oude bomkogel.

Groningens Ontzet in Museum aan de A
Er is groen licht gegeven voor het Museum aan de A. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren in een algemeen historisch museum van Stad en provincie waarin het verhaal over Groningens Ontzet zeker niet zal ontbreken. Samen met het Groninger Museum, de Groninger Archieven en Noorderpoort wordt verder invulling gegeven aan de historische ontmoetingsplek midden in het A-kwartier. In de eerste fase, die over twee jaar is afgerond, ondergaat het Pakhuis aan de Schuitemakersstraat, het Jhr. Rhijnvis Feithhuis aan de Kleine der A en de huidige motorenhal een grondige verbouwing. Na de eerste fase volgt het vormgeven van de vaste presentatie en de programmering van de historische ontmoetingsplek.

Tussenfase
Tijdens Groningens Ontzet op vrijdag 28 augustus kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in het Pakhuis aan Schuitemakersstraat 17. Vanaf 16.00 uur tot 23.00 uur is hier de vernissage van het gelegenheids-kunstenaarsduo Nadine Borst & Megan Bruinen die in augustus ‘artists in residence’ zijn van Het Resort. Hun overname van de voormalige herensauna vindt plaats in een tijd dat onze samenleving als gevolg van een wereldwijde pandemie in een constante staat van verandering wordt gedwongen. Ook de huidige locatie van Het Resort, voormalig homosauna ’t Pakhuisje en straks onderdeel van Museum aan de A, zit nu in zo’n tussenfase.
Kijk hier voor meer informatie over Het Resort en Nadine Borst & Megan Bruinen.

Locatie:
Straat: