• nieuwnieuw02

STORT! 10.000 jaar Groningers en hun afval
19 sept 2020 - 28 feb 2021
Tentoonstellingen

Stort Campagne A5 rgbIn en om de stad wordt al meer dan 10.000 jaar afval geproduceerd, begraven, weggegooid, verbrand, gedumpt en gestort. Je denkt er dan vanaf te zijn, maar niets is minder waar, het duikt altijd ergens onverwacht op. STORT! neemt je mee naar de wereld van afval van bijna 500 generaties terug, naar de middeleeuwse Groningse vuilnisstad, naar het vuilstort van 1600 en het stadsvuil  uit de tijd van onze grootouders en hun (achter)kleinkinderen nu. In STORT!, een initiatief van geschiedenisdocent Nick Landman, zien bezoekers welke verhalen de bodemvondsten ons kunnen vertellen en hoe ons denken over vuilnis geleidelijk is veranderd. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groningen Schoon Dankzij Mij.

Bodemvondsten met een verhaal
Opgravingen in de slotgracht rondom het kasteel van Alva, bij het huidige Hereplein, legden gedumpt afval van 1577 tot 1600 bloot. Buiten de stad, in het Friescheveen, vond Nick Landman verschillende objecten tussen de boomwortels. Het natuurgebied bleek tussen 1910-1930 een oude stortplaats van stadsvuil te zijn geweest, om de dijk te beschermen tegen afkalving. Ook bij het Aduarderdiep en in Hoogkerk worden zelfs nu nog glazen potjes, parfumflesjes en antieke shampooflessen gevonden. In de expositie wordt een keuze uit het ‘gevonden’ afval door de eeuwen heen getoond.

Afvalbeleid nu
Er is tegenwoordig veel te doen over afval. Op dit moment hebben de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer ieder nog een eigen afvalbeleid. Per 1 januari 2021 moet er één nieuw overkoepelend afval- en grondstoffenbeleid zijn voor de hele gemeente. De gemeente Groningen wil een afvalvrije gemeente worden. Dat betekent zo weinig mogelijk afval en zoveel mogelijk hergebruik.

Stille Krachten van Groningen Schoon Dankzij Mij
Nergens in ons land leveren zoveel bewoners een bijdrage aan een schone woon- en leefomgeving. Bijna 1.000 Stille Krachten ruimen in Groningen het lukraak door anderen weggegooide afval op. Voor hen is het de gewoonste zaak van de wereld. De een doet het af en toe in de eigen straat, de ander maakt hele wandelingen door de buurt en/of andere delen van de stad. Alle Stille Krachten krijgen een vrijkaartje voor 2 personen als dank voor hun werk.

Deze tentoonstelling is het initiatiefIMG 3902 van Nick Landman en kwam tot stand in samenwerking met Beno Hofman, Boelo Klat, Kirsten van der Ploeg, Gemeente Groningen, Milieudienst Groningen, Groningen Schoon Dankzij Mij, Actueel Hoogtebestand Nederland, particuliere collectie, afdeling Geo-informatie Gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Instituut voor Archeologie, Fotobedrijf Piet Boonstra, P. Kramer, Groninger Archieven en DotElephant.