Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • Slide 2
  • Slide 1
  • Slide 6
  • Scheepswerf
  • Erebus
  • Damsterdiep

Lezing: Ontelbare scheepswrakken in Zuiderzee

Evenement

Titel:
Lezing: Ontelbare scheepswrakken in Zuiderzee
Wanneer:
25 feb 2020, 19:30 uur - 21:30 uur
Locatie:
Groningen, Groningen
Categorie:
Agenda

Omschrijving

De maand februari staat het Noordelijk Scheepvaartmuseum in het teken van rampen en reddingen. In de laatste maand van de tentoonstelling ‘Dood en de Zee – cultuur, rituelen en gebruiken’ kunnen geïnteresseerden hun hart ophalen bij de lezingen van experts op het gebied van Arctische en Antarctische studies, maritieme archeologie en maritieme geschiedenis. In deze driedelige serie komt de geschiedenis van de Nederlandse walvisjacht aan bod, het hoe en waarom van de ontelbare scheepswrakken in de voormalige Zuiderzee en de vreselijkste scheepsrampen op de Waddenzee. De lezingen zijn op dinsdag 11 februari van 19.30-21.30 uur, zondag 16 februari van 15.00-17.00 uur en dinsdag 25 februari van 19.30-21.30 uur. De kosten zijn per lezing € 5 per persoon, inclusief koffie of thee. Aanmelden is noodzakelijk en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Ontelbare wrakken 
Yftinus van Popta, promovendus maritieme archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft op dinsdag 25 februari van 19.30-22.00 uur een lezing over Van Popta’s wrakkenkaart met duizenden wrakken in de voormalige Zuiderzee. Hoe komt een dergelijke kaart tot stand en hoe detecteer je wrakken in een polderlandschap? Van Popta geeft een verklaring voor de enorme hoeveel schepen die vergaan zijn op de Zuiderzee en geeft een toelichting op de resultaten van een aantal  opgravingen die hij met zijn team deed.

Dood & de Zee 
De zee was en is een belangrijke voedselbron, bron van economische welvaart en dankzij de zee werd Nederland een belangrijke handelsnatie. In deze tentoonstelling toont het Noordelijk Scheepvaarmuseum de keerzijde: de mensen die op zee zijn gebleven, de vissers die niet terugkeerden van de visvangst, de zeelieden van de handelsvaart, ziekte en dood tijdens de VOC-reizen, rampen en spectaculaire reddingen.


Locatie

Locatie:
Noordelijk Scheepvaartmuseum
Straat:
Brugstraat 24
Postcode:
9711 HZ
Plaats:
Groningen
Provincie:
Groningen
Land:
Netherlands

Facebook Twitter

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

tel: + 31 (0)50 312 22 02
stuur ons een e-mail

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

certified_museum nietsbovengroningen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden