Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • Erebus
  • Slide 1
  • Damsterdiep
  • Scheepswerf
  • Slide 6
  • Slide 2

Dood & de Zee - cultuur, rituelen en gebruiken

Evenement

Titel:
Dood & de Zee - cultuur, rituelen en gebruiken
Wanneer:
22 nov 2019 - 1 mrt 2020
Locatie:
Groningen, Groningen
Categorie:
Tentoonstellingen

Omschrijving

NOO190801 Tentoonstelling DDZ Poster a4 page 001Vanaf 22 november is de tentoonstelling 'Dood & de Zee - cultuur, rituelen en gebruiken' te zien. De tentoonstelling verhaalt over de gruwelijke gevaren op zee, de mensen die het leven lieten en het intense verdriet van de achterblijvers. Wat is een 'droge' verdrinking? Waarom behandelde een scheepsarts zijn patiënten vroeger met arsenicum? Welke desastreuze impact had de voorjaarsstorm van 1883 in Paesens Moddergat? 'Dood & de Zee' geeft antwoord op deze en andere vragen. 

Van schipbreuk tot scheurbuik
Drie thema's lopen als rode draad door de tentoonstelling. Bij 'Dood op zee' zien bezoekers de verschillende doodsoorzaken op zee en fysiologische effecten van verdrinking. 'Rouw en bijgeloof' toont de vroegere rituelen van zeemannen en hun families. Zo was fluiten aan boord streng verboden; daar ging de wind van liggen. Gelukkig kon de wind worden teruggebracht door een munt overboord te werpen. Tussen de levensgrote zeemonsters waant de bezoeker zich op de bodem van een duistere oceaan. Dagboekfragmenten bij het thema 'Rampen en reddingen' vertellen over ontstellende scheepsrampen en heldhaftige reddingen. Op zolder is te zien hoe de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een redding op poten zet.

Boottochten en poëzie
In samenwerking met de KNRM en reddingsboot Gebroeders Luden organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum een aantal activiteiten zoals vaartochten op de reddingsboot Gebroeders Luden, een poëziemiddag, verschillende kinderactiviteiten en een gratis Stadjersnight. Kijk voor meer informatie over deze activiteiten op www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl Informatie over deze en andere activiteiten, zoals een poëziemiddag en een gratis Stadjersnight, vindt u onder Evenementen.


Locatie

Locatie:
Noordelijk Scheepvaartmuseum
Straat:
Brugstraat 24
Postcode:
9711 HZ
Plaats:
Groningen
Provincie:
Groningen
Land:
Netherlands

Facebook Twitter

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

tel: + 31 (0)50 312 22 02
stuur ons een e-mail

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

certified_museum nietsbovengroningen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden