Gratis Stadjersnight Waar kom je weg?

Gratis Stadjersnight Waar kom je weg?
26 sept 2019, 19:30 uur - 21:30 uur
Locatie:

Op donderdag 26 september organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum een gratis Stadjersnight in het teken van de tentoonstelling Waar kom je weg? Zes eeuwen migratie naar Groningen. Het is dé kans om meer te weten te komen over de tentoonstelling die tot en met zondag 29 september is te zien. De tentoonstellingsmaker vertelt over de indringende persoonlijke verhalen van nieuwe Groningers en geeft uitleg over het samenstellen van de expositie. Omdat veel mensen niet weten waar hun eigen roots liggen, krijgen ze op de Stadjersnight tips om onderzoek te doen naar hun stamboom. De rasechte Groninger medicus en historicus Acker Strating krijgt speciale aandacht. Yasmijn Kramereen veelzijdige singer-songwriter met Indische roots, verzorgt de muziek. De eerste 25 bezoekers krijgen een gevulde schiere kadopuut mee naar huis. Ook niet-Stadjers zijn natuurlijk van harte welkom! De Stadjersnight is op 26 september van 19.30 tot 21.30 uur.

De tentoonstelling Waar kom je weg? neemt bezoekers mee door een proeverij van historische en persoonlijke verhalen van de verschillende culturen die in Groningen te vinden zijn. De reis begint bij historische groeperingen, zoals Saksen en Hugenoten en de sporen die hiervan nu nog te zien zijn in de stad. In de volgende haltes komt een aantal migranten aan het woord. Welke spullen neem je mee als je plotseling moet vluchten? Zou je alle schepen achter je verbranden om je liefde achterna te reizen? En in de hoop voor een betere toekomst; neem je je culturele normen en waarden mee naar je nieuwe thuisland?

Waar kom jij zelf eigenlijk weg? Ontdek je eigen stamboom!

Mensen die nieuwsgierig zijn naar hun voorouders of overwegen zelf een onderzoek naar hun familie te starten, krijgen tijdens de Stadjersnight antwoord op hun vragen. Teijo Doornkamp, expert van de Nederlandse Genealogische Vereniging, geeft een demonstratie met zoektips. Zo gaan de bezoekers op zoek naar hun eigen verhaal. Belangrijk is om zoveel mogelijk gegevens mee te nemen van je voorouders: voor- en achternaam, geboortedatum, geboorteplaats, trouwdatum en namen van de kinderen. Wie weet blijk je af te stammen van een rijke Groningse boer of van een roodharige messentrekker uit Amsterdam.

Programma

Yasmijn Kramer, een veelzijdige singer-songwriter met Indische roots, verzorgt op de avond de muzikale omlijsting. Met haar herkenbare warme stam zingt ze vol overgave reggae-, soul- en indie-muziek in het Engels, Spaans en Nederlands. Ook geeft stadsarcheoloog en schrijver Gert Kortekaas een presentatie over Acker Stratingh; pionier op het gebied van geologische bodemkaarten en Gronings bodemonderzoek. Zijn kaarten geven een prachtig beeld van de vorderingen van geologische kennis en onderzoek in het begin van de 19e eeuw.

Locatie:
Straat: