Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • Slide 2
  • Damsterdiep
  • Slide 1
  • Scheepswerf
  • Erebus
  • Slide 6

Bommen Berend

Evenement

Titel:
Bommen Berend
Wanneer:
28 aug 2019, 13:00 uur
Locatie:
Groningen, Groningen
Categorie:
Agenda

Omschrijving

Antefix persfoto bom bommen berendTijdens het Gronings Ontzet op 28 augustus zijn er veel activiteiten in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Zo is een echte Bommen Berend bom te zien net als een foto-expositie van de Verhalen van Groningen. Als klap op de vuurpijl speelt het Bommen Berend Jeugdkoor het muziektheaterstuk van het Bommen Berend liefdesverhaal, een verhaal over liefde en vijandschap. Dit theaterstuk zal worden opgevoerd om 14.00, 16.00 en 19.30 uur. Het museum is geopend vanaf 13.00 uur en de hele dag gratis toegankelijk. De foto-expositie van de Verhalen van Groningen is vanaf dinsdag 27 augustus al te bewonderen op de binnenplaats. De activiteiten zijn georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken Groningen (KVVV).

Het Bommen Berend liefdesverhaal
Het is 1672 in Groningen, bakkersdochter Zwaantje en zoon van een bierbrouwer Tammo verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Ze laten zich door de aanhoudende bommenregen niet klein krijgen en proberen hun leven zo goed mogelijk voort te zetten. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze tijdens een nachtelijke expeditie op zoek naar eten deze tegen het lijf lopen. En hij blijkt lang niet zo beestachtig en lelijk als gedacht. Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar. Maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans? Romeo en Julia, West Side Story, Bommen Berend Muziektheater. Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen, Westfaal en Groninger, ‘poep’ en Stadjer, Groningens Ontzet. Zodat we niet vergeten dat Bommen Berend hier ooit is geweest.Het Bommen Berend Jeugdkoor speelt de voorstelling onder leiding van Marcel den Os op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De kaarten zijn gratis, maar in verband met het beperkte aantal plaatsen dient u te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een echte Bommen Berend bom
Tijdens het Gronings Ontzet toont stadsarcheoloog Gert Kortekaas een heuse Bommen Berend bom. Deze bijzondere bomkogel dook op bij opgravingen op de hoek van de Nieuweweg en de Oostersingel in juni vorig jaar. Vermoedelijk werd de kogel in 1672 door de Duitse bisschop Bernard von Galen, oftewel Bommen Berend, afgevuurd. Deze ruim veertig kilo wegende mortiergranaat van gietijzer is de hele dag in het museum te bewonderen. Om 15.15, 16.15 en 17.15 uur zal Gert Kortekaas bovendien ieder uur een korte lezing geven over de bom en diens vondst.


Locatie

Locatie:
Noordelijk Scheepvaartmuseum
Straat:
Brugstraat 24
Postcode:
9711 HZ
Plaats:
Groningen
Provincie:
Groningen
Land:
Netherlands

Facebook Twitter

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

tel: + 31 (0)50 312 22 02
stuur ons een e-mail

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

certified_museum nietsbovengroningen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden