Ontmoet migranten uit de tentoonstelling

Ontmoet migranten uit de tentoonstelling
19 mei 2019, 15:00 uur - 16:30 uur
Locatie:

Persfotobureau D. van der Veen Groninger ArchievenWelke spullen neem je mee als je plotseling moet vluchten? Zou je alle schepen achter je verbranden om je liefde achterna te reizen? En in de hoop op een betere toekomst; neem je je culturele normen en waarden mee naar je nieuwe thuisland? Tijdens de tentoonstelling ‘Waar kom je weg? Zes eeuwen migratie naar Groningen’ staat het migratieverleden van Groningen centraal. In de tentoonstelling worden persoonlijke verhalen van migranten uit de laatste vijftig jaar belicht. Op zondag 19 mei tussen 15.00 en 16.30 uur zullen zij uit de eerste hand hun unieke verhaal doen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Maak kennis met de hoofdpersonen die centraal staan in de tentoonstelling en krijg de kans om te vragen hoe het nou écht is om te migreren. De verhalen ontroeren en laten soms de rillingen over je rug lopen. De activiteit kost 7,50 euro inclusief toegang tot het museum en de tentoonstelling. Aanmelden is noodzakelijk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De migranten

De migranten die op zondag 19 mei aan het woord komen zijn Maha uit Indonesië, Wissam uit Syrië en Charlotte, Nederlandse met Surinaamse roots.. Allemaal zijn ze naar Groningen gekomen om totaal verschillende redenen. Charlotte’s vader kwam naar Nederland in de hoop zijn kinderen een beter bestaan te bieden, Maha werd verliefd op de Nederlandse Marjan en Wissam moest vluchten vanwege de bombardementen in Syrië. Ieder van hen heeft een eigen verhaal en moest hier een nieuw leven opbouwen. De ouders van Charlotte waren een van de eerste Surinamers in Nederland, mensen wilden hen continu aanraken en vroegen of het zwarte er ook af gewassen kon worden. Ze waren een soort attractie. Wissam heeft een lange, vreselijke tocht gemaakt om uiteindelijk in Groningen aan te komen. Hij heeft in het AZC gewoond en werd na jaren pas eindelijk weer met zijn familie herenigd. Maha koos ervoor om met zijn geliefde naar Nederland te vertrekken, hoe moeilijk zijn familie die keuze ook vond. Allen moesten ze de Nederlandse taal leren en hier een leven opbouwen. Hoe maak je de keus om te vertrekken? Wat laat je achter? Deze vragen zullen allemaal worden beantwoord op zondagmiddag.

Locatie:
Straat: