Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • Erebus
  • Slide 6
  • Slide 1
  • Slide 2
  • Damsterdiep
  • Scheepswerf

GEANNULEERD Lezing Huizinga door Lieske Tibbe

Evenement

Titel:
GEANNULEERD Lezing Huizinga door Lieske Tibbe
Wanneer:
16 dec 2018, 13:30 uur - 14:30 uur
Locatie:
Groningen, Groningen
Categorie:
Agenda

Omschrijving

-- LET OP: WEGENS OMSTANDIGHEDEN IS DEZE LEZING GEANNULEERD -- 

 

In het kader van de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, geeft dr. Lieske Tibbe op zondagmiddag 16 december een lezing over de ontwerpidealen rond 1900. Soberheid is in die periode onder meubel- en interieurontwerpers het sleutelwoord, al kunnen daar ook de nodige vraagtekens bij gezet worden.  De lezing van dr. Tibbe begint om 13.30 uur, deelname kost € 7,50 (museumkaarthouders betalen € 2,-) inclusief een kopje koffie/thee en een rondleiding door de tentoonstelling. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 10 december a.s. via

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De prijs van soberheid
Aan het begin van de twintigste eeuw was soberheid het ideaal voor meubel- en interieurontwerpers. Het meubilair, dat onder andere in meubelfabriek ‘Nederland’ van J.A. Huizinga werd vervaardigd, blonk uit in eenvoud en ingetogenheid. Maar voor die matigheid moest in sommige gevallen diep in de buidel worden getast.  Handwerk had een behoorlijk prijskaartje en in menig geval werd er ook kostbaar materiaal gebruikt. Hierdoor waren de meubelen niet voor iedereen weggelegd. 

In een poging het ideale interieur ook voor minder goed bedeelden (met name de arbeidersklasse) bereikbaar te maken werden zogenaamde meubeltentoonstellingen georganiseerd. Hierin werd laten zien hoe men met eenvoudige middelen toch het gewenste esthetische resultaat kon bereiken. Het idee leefde namelijk sterk dat een interieur, dat volgens ‘goede’ principes was ingericht, ook een uitdrukking was van de goede morele inborst van de bewoners. Het kon daarnaast ook een beschavend effect hebben, iets wat overigens voor alle rangen en standen gold. 

Over Dr. Tibbe
Dr. Lieske Tibbe was van 1976 tot 2012 werkzaam als universitair docent aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij publiceert over kunst en kunsttheorie omstreeks 1900, in het bijzonder in relatie tot socialistische bewegingen. In 1994 promoveerde zij cum laude aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op een proefschrift over de opvattingen van R.N. Roland Holst over Gemeenschapskunst. Haar tweede aandachtsveld is de geschiedenis van kunstnijverheidstentoonstellingen en -musea.

De lezing van Dr. Tibbe is de tweede in een serie lezingen die die in het kader van de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ wordt verzorgd door Stichting Huizinga Meubel Nederland. Na afloop van de lezing is er een rondleiding door de expositie 'Made in stad - Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga'. Op 13 januari en 3 februari vinden de laatste twee lezingen uit de reeks plaats.


Locatie

Locatie:
Noordelijk Scheepvaartmuseum
Straat:
Brugstraat 24
Postcode:
9711 HZ
Plaats:
Groningen
Provincie:
Groningen
Land:
Netherlands

Facebook Twitter

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

tel: + 31 (0)50 312 22 02
stuur ons een e-mail

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

certified_museum nietsbovengroningen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden