Groninger museumnacht

Groninger museumnacht
8 sept 2018

Na het grote succes van de eerste editie kon het natuurlijk niet uitblijven: de Groninger Museumnacht krijgt in 2018 een vervolg. Op zaterdag 8 september openen GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Universiteitsmuseum hun deuren tot na middernacht.Een uniek nachtelijk bezoek aan de tentoonstellingen en vaste collecties aangevuld met muziek, workshops en kinderactiviteiten maken de Groninger Museumnacht een evenement voor iedereen.

Bekijk hier de aftermovie van 2017.
Tickets bestel je hier

Programma in het Noordelijk Scheepvaartmuseum:

Dichter in de stad
Esmé van den Boom
Esmé van den Boom is masterstudent Writing, Editing and Mediating aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het academisch jaar 2016-2017 was ze Huisdichter van de RUG, in oktober 2017 kwam haar bundel Zomerwee uit, die zij schreef ter gelegenheid van het Huisdichterschap. Met haar poëzie trad ze onder andere op tijdens Dichters in de Prinsentuin, Onbederf'lijk Vers en op de Frankfürter Buchmesse 2017.

Proeverij van Knol’s Koek
Iets aparts sinds 1923
Al eeuwen wordt in Groningen een goed gevulde koek gemaakt die tot ver buiten de regio bekendheid geniet. Knol's Koek is bekend sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het bedrijf is echter veel ouder. In 1923 al kocht grondlegger Egge Knol een bakkerij aan het Zuiderdiep waar hij zich in de jaren vijftig steeds meer toelegde op koek dan op brood en sinds eind jaren zestig is koek het enige product. Groninger Koek!

TED Talk – historie in de toekomst
Jan Wiebe van Veen – directeur Noordelijk Scheepvaartmuseum
Leren we van de geschiedenis?  Vaak wordt beweerd van wel . Jan Wiebe heeft zo zijn twijfels. Om je eigen tijd te kunnen beoordelen is het belangrijk om de historie te kennen.  Maar leren we er echt van? Wat vind jij ?

TED Talk – van concept naar tentoonstelling
Albert Buring / Paul Mulder 212 Fahrenheit
Reclamebureau, communicatiebureau, ontwerpers, kunstenaars? Lastig in een hokje te plaatsen dat 212. En dat is precies waar ze voor staan! 212 Fahrenheit ontwierp de tentoonstelling GRONINGEN IN 3D, de stad in stereofoto’s 1868-1940.

Beethoven, Schubert en Bach
Jesse Wienke op piano
Scholier Jesse Wienke speelt graag en betoverend mooi piano. Op het Prinses Christina concours in 2017 kreeg hij een eervolle vermelding voor 14-jarigen. Laat je meevoeren door deze jonge pianist.

Dichter op de kade
Jirke Poetijn
Jirke Poetijn zegde vorig jaar haar baan op om tijd vrij te maken om te schrijven. Meteen daarna was ze op allerlei podia te zien van Groningen tot Utrecht. Ze organiseert het open podium De Schreef en is lid van Club Proza in de Kroeg van Klaas. Sinds begin dit jaar is ze actief bij SLAG en na de Poëziemarathon is dit het tweede festival dat ze produceert. Op jirke.nl kan je haar recentste verhalen en gedichten lezen.

Victoriaanse fotostudio
Alfons Kiek
De Victoriaanse Fotostudio is een mobiele studio waar portretfoto’s gemaakt worden met een camera uit 1900. Je kunt ervaren hoe het was om 100 jaar geleden op de foto te gaan. Alfons Kiek ontwikkelt de portretfoto’s ter plekke in de donkere kamer en worden daarna gedroogd en geëxposeerd.

Rondleiding Vrouwen en het water
Mimi Vermeer
Van de Lybische Sybille, die spontaan en ongevraagd de toekomst voorspelde, tot vrouwen aan het roer en in het trekzeel. Over weduwen- en wezenfondsen en prostitutie. Mimi neemt je mee naar de vrouwen en het water.

TED Talk- Bommen en Granaten
Gert Kortekaas – stadsarcheoloog Gemeente Groningen
Eerder dit jaar is een bom van Bommen Berend, de bisschop van Munster, gevonden bij opgravingen aan de Oostersingel. In 1672 was het vermoedelijke doelwit van deze bom  de toenmalige Steentilpoort. Gert rapporteert over de schade van de belegering van toen. De bom is aanwezig.

Broescursus Gronings voor beginners NL-GR
Olaf Vos - Centrum Groninger Taal & Cultuur
In deze nachtelijke broescursus krijg je een overzicht van Groningstalige woorden die met de nacht te maken hebben. Denk  aan het nachtleven, nachtelijke verschijnselen en erotiek.

A crash course Gronings for beginners ENG-GR
Olaf Vos - Centrum Groninger Taal & Cultuur

Learn the Groninger language vocabulary, essential words and phrases you need to survive Groningen’s nightlife! Learn Gronings for beginners.

TED Talk – Wat at de stad? 100 jaar terug in de tijd
Carolina Verhoeven - Culinair historicus
Wat at de Stadjer een eeuw geleden? Wecken, pekelen, drogen en inmaken. Zo bewaarde je eten voordat de koelkast zijn intrede deed. Carolina laat je het horen zien en proeven!

Dansen in het museum - Disco Funk en House
DJAYDO

Dansen in een middeleeuws pand in hartje stad? Djaydo krijgt het voor elkaar, hij draait vanuit de stuurhut Erebus.Daarna kun je in één streep door naar de afterparty in …..