Kerstvloed 1717: de grootste natuurramp in Groningen van de afgelopen 300 jaar

8 dec 2017 - 11 mrt 2018
Locatie:
Tentoonstellingen

De grootste natuurramp in Groningen van de afgelopen 300 jaar.

De strijd tegen het water is een terugkerend thema in de Nederlandse geschiedenis. Ook Groningen heeft er mee te kampen gehad. Driehonderd jaar na de Kerstvloed van 1717 vertellen we het verhaal van deze noodlottige kerstnacht. De Kerstvloed was het gevolg van een noordwesterstorm, die in de kerstnacht het kustgebied van Nederland, Duitsland en Scandinavië trof. In totaal verdronken ca. 14.000 mensen. Het is de laatste grote overstroming in Noord-Nederland. Het water reikte tot de stad Groningen, veel dorpen die dicht bij zee lagen, zoals Den Andel en Westernieland, werden volledig verwoest. De reddingsoperatie in Groningen stond onder leiding van Thomas van Seeratt. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum besteedt met deze tentoonstelling aandacht de gevolgen van deze natuurramp voor de bewoners van stad en provincie Groningen. Emotie en persoonlijk drama staan centraal in deze tentoonstelling. Museale voorwerpen als kaarten, prenten, archiefstukken, maquettes worden afgewisseld met ooggetuigenverslagen over een vernietigende storm, opkomend water, donkerte en verdrinking. Ook de ernstige gevolgen voor land en bevolking, zoals verzilting, rotting, stank, ziekten, hulpverlening, hongersnood en opstand komen aan bod.

Locatie:
Straat: