Het Noordelijk Scheepvaartmuseum toont de oudste bodemkaarten van Groningen in ‘Het Kabinet’.

Afbeelding Acker Stratingh Groninger ArchievenOnlangs bracht Prof. Reinder Reinders het boek ‘De Atlas van Acker Stratingh; kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat (1825-1839) uit. Dit boek is aanleiding voor een kleine expositie in Het Kabinet van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, van 13 juli t/m 29 september 2019.

Begin 19e eeuw groeit de belangstelling voor de Groningse bodem en geologie. Met name de wierden in het gebied roepen veel vragen op: zijn deze door de mens neergezet of natuurlijk ontstaan? Om dit te onderzoeken schrijft de provinciale Commissie van Onderwijs in 1822 een prijsvraag uit voor het schrijven van een schoolboek over de Natuurlijke Historie van Groningen. Gronings medicus en historicus Gozewinus Acker Stratingh begint samen met collega Rembertus Westerhoff aan het in kaart brengen van de Groningse bodem voor deze prijsvraag. Met behulp van een groot netwerk van de Commissaris van de Koning, burgemeesters en schoolmeesters die ieder hun kennis van de bodem in specifieke gebieden delen, weten de twee heren diverse kaarten op te stellen. Hiermee waren ze pioniers op het gebied van bodemkaarten en met name het onderzoek naar de Groninger wierden. De kaarten geven een prachtig beeld van de vorderingen van geologische kennis en onderzoek in het begin van de 19e eeuw. Ze zijn bewaard gebleven in de collecties van de Universiteitsbibliotheek en -museum en de Groninger Archieven aangevuld met objecten uit het Museum Stad Appingedam.

‘Het Kabinet’
In de kleine zaal ‘Het Kabinet’ gaat het museum aandacht schenken aan kleine maar bijzondere collecties en exposities. De opstellingen hier zijn klein, overzichtelijk, to the point en kortdurend. Acker Stratingh is de eerste mini-opstelling die in deze zaal zal worden getoond.