• nieuwnieuw05
  • SlideNieuw05
  • nieuwnieuw04
  • SlideNieuw01

Jan Wiebe van Veen foto Han Santing websiteMet de oprichting van Stichting Museum aan de A breekt een nieuwe tijd aan voor ons museumcomplex in de historische panden aan de Brugstraat en het Kleine der A. Na een dienstverband van 33 jaar waarvan de laatste 16 jaar als directeur, verlaat Jan Wiebe van Veen het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Op 1 januari 2021 draagt hij het stokje over aan zijn nieuw te werven opvolger.

Koersverandering

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, opgericht in 1930, verandert in Museum aan de A. Hét historisch museum met ontmoetingsplek en opleidingsfunctie, waar naast aandacht voor maritieme geschiedenis, de historie van heel Groningen centraal komt te staan. Tien jaar geleden veranderde Van Veen de koers van puur maritiem naar meer algemeen historisch om een veel breder publiek te bereiken. In zijn directieperiode werd het museumschip Emma aangekocht en gerestaureerd en sloot het Niemeyer Tabaksmuseum zijn deuren. Mede onder zijn leiding kreeg WinterWelVaart vorm, waarvan de dertiende editie vorig jaar meer dan 30.000 bezoekers trok. Ook realiseerde hij projecten als ‘Drama achter de gevel’, tijdelijke tentoonstellingen als ‘Het Engelse Kamp – gedwongen vrijheid’ en ‘Made in Stad 5 Groninger bedrijven – 100 jaar reclame’. Om op termijn een museumcafé van formaat te kunnen realiseren, kocht hij het monumentale Pomphuis aan de Kleine der A aan. Het café-restaurant met terras wordt door uitbaters JanBas van Aalderen en Nick Nijboer deze zomer geopend. Nu is de tijd rijp om de koersverandering ook in de vaste presentatie grondig door te voeren.

Geschiedenis heeft de toekomst

Rob Schuur (voorzitter Raad van Toezicht Museum aan de A) is Van Veen dankbaar voor zijn inspanningen en betrokkenheid bij het museum. “Dankzij zijn tomeloze inzet en voorwerk kan Museum aan de A een gezonde start maken en zich richten op de toekomst”. Jan Wiebe van Veen: “Geschiedenis heeft de toekomst. Dat is wat het Museum aan de A zal uitdragen. Stad en provincie zullen samen het museum vorm gaan geven en het een trekpleister maken voor iedereen die gevoel voor historie heeft. Het is een voorrecht geweest dit te mogen opbouwen”.

Museum aan de A

De nieuwe Raad van Toezicht bestaat naast voorzitter Rob Schuur, voorheen voorzitter College van Bestuur van Noorderpoort, uit drie oud-bestuursleden van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Pieter Westra, Ellen ter Hofstede en Leonieke Vermeer. Zij ondersteunen het transformatieproces vanuit hun toezichthoudende rol. Naast de Raad van Toezicht komt een Raad van Advies waarin de samenwerkingspartners Groninger Museum, Groninger Archieven en Noorderpoort en donateurs van de Stichting Museum aan de A vertegenwoordigd zijn, samen met andere vertegenwoordigers uit Stad en ommeland.

Vacature

Met het vertrek van Van Veen zoekt het museum een nieuwe directeur/programmeur, de Raad vanToezicht start een sollicitatieprocedure. Ook moeten na de zomer twee vacatures in de nieuwe Raad van Toezicht worden ingevuld. De werving hiervoor start medio augustus/september.

Di. - Za. 11.00-16.00 uur
Zo. 13.00-15.00 uur