Verwoestingen hoek AkerkhofOns museum is een samenwerking aangegaan met het Oorlogs en Verzetscentrum Groningen (OVCG). Elke twee jaar zal het OVCG een tentoonstelling verzorgen in ons museum en eind maart zal de eerste tentoonstelling met een educatief programma te zien zijn: 'Voortdurend verzet'. Met de ondertekening van een convenant wordt de samenwerking met het OVCG officieel.

Op deze manier kan het OVCG haar fantastische collectie aan een breed publiek tonen en ons museum kan zich verheugen in een partner met uitgebreide kennis, informatie en documentatie over de Tweede Wereldoorlog in stad en provincie Groningen. 'We moeten het verhaal van de Tweede Wereldoorlog blijven vertellen,' benadrukt onze directeur Jan Wiebe van Veen, en hier sluit ook Anna van der Molen, coördinator van het OVCG zich bij aan: 'Door deze samenwerking hebben we de mogelijkheid om onze collectie in een drukbezocht museum te laten zien en daarmee belangrijke verhalen te vertellen.’

In de eerste gezamenlijke tentoonstelling, in 2018 als Jaar van het Verzet, staan verschillende verzetsverhalen centraal. Niet alleen Groningse verzetsmannen en -vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog krijgen een gezicht, maar ook mensen die vrij recent vanwege hun verzetswerk gevlucht zijn uit hun vaderland. De tentoonstelling Voortdurend Verzet’ is van 29 maart tot en met 27 mei 2018 te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Afbeelding: fotograaf onbekend, Groninger Archieven

Museumschip Emma