Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • SlideNieuw04
  • nieuwnieuw01
  • SlideNieuw01
  • nieuwnieuw05
  • nieuwnieuw02
  • SlideNieuw05
  • nieuwnieuw03
  • SlideNieuw02
  • SlideNieuw03
  • nieuwnieuw04

oproepVirtueelMuseum 1Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is in ieder geval tot 1 juni gesloten. Dat betekent natuurlijk niet dat wij, de museummedewerkers, niet aan het werk zijn! We willen jullie graag op een andere manier kennis laten maken met onze collectie, online leuke activiteiten aanbieden en jullie meer vertellen over de Groninger Geschiedenis. Houd daarvoor onze website in de gaten en volg ons op Facebook en Instagram!

Maar, wij kunnen jullie hulp ook goed gebruiken bij iets anders heel leuks! Een museum heeft als taak om mooie, bijzondere, interessante objecten te verzamelen over bijzondere (leuke en minder leuke) verhalen uit de geschiedenis. De periode waar we nu doorgaan, met het Coronavirus, zal zeker de boeken in gaan als een bijzonder verhaal uit de geschiedenis. Daarom willen we jullie vragen ons alvast te helpen met het Museum van de Toekomst! Als het museum in 2120 een tentoonstelling maakt over deze periode, hebben ze natuurlijk wel interessante dingen nodig om te laten zien, denk aan foto’s, filmpjes, tekeningen, dagboeken, kunstwerken, alles mag! Welke mooie dingen maak je mee? Is je moeder dokter in het ziekenhuis en wil je laten zien wat ze doet? Kun je een mooie tekening maken van het feest dat we gaan vieren als iedereen weer op straat mag? Heb je een leuk filmpje gezien of heeft je juf of meester iets heel grappigs verteld tijdens een online les? Je mag het helemaal zelf bedenken! Mooie, leuke of bijzondere dingen, maar natuurlijk ook de minder leuke dingen!

Wat gaan wij doen? Nou, wij gaan om te beginnen alle inzendingen op onze website zetten. Ook kiezen wij elke week een paar van de mooiste inzendingen die we op onze Facebook en Instagram pagina’s zetten. En tot slot: misschien dat we, zodra het mag, ook wel een klein feestje organiseren voor iedereen die aan de virtuele tentoonstelling heeft meegewerkt!

Stuur je bijdrage naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Canterhuis en Gotisch Huis Brugstraat Groningen foto Noordelijk Scheepvaartmuseum kleinRuim vijf jaar is erover gepraat en met het raadsbesluit van de gemeente Groningen van 1 april is het zeker; de lang gekoesterde wens voor een nieuw historisch museum met ontmoetingsplek in Groningen gaat in vervulling. Vanmiddag besloot de gemeenteraad om middelen beschikbaar te stellen voor de eerste fase van de realisatie van het nieuwe museum. De provincie Groningen heeft eveneens de intentie uitgesproken om te participeren in het project. Museum aan de A komt op de locatie en in de panden van ons museum in het historisch A-kwartier in Groningen.

Wethouder Cultuur, Paul de Rook: “Ik ben blij dat de financiering rond is. Het nieuwe Museum aan de A wordt een historische ontmoetingsplek dat de verhalen van Groningen en Groningers vertelt.  En dat alles voor een breed publiek. Ik ben trots op de komst van het nieuwe museum dat een onderdeel is van de revitalisering van het A-kwartier. De geschiedenis van Groningen beleef je straks niet alleen in het museum, maar ook in het historische A-kwartier”

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum toont de oudste bodemkaarten van Groningen in ‘Het Kabinet’.

Afbeelding Acker Stratingh Groninger ArchievenOnlangs bracht Prof. Reinder Reinders het boek ‘De Atlas van Acker Stratingh; kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat (1825-1839) uit. Dit boek is aanleiding voor een kleine expositie in Het Kabinet van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, van 13 juli t/m 29 september 2019.

Begin 19e eeuw groeit de belangstelling voor de Groningse bodem en geologie. Met name de wierden in het gebied roepen veel vragen op: zijn deze door de mens neergezet of natuurlijk ontstaan? Om dit te onderzoeken schrijft de provinciale Commissie van Onderwijs in 1822 een prijsvraag uit voor het schrijven van een schoolboek over de Natuurlijke Historie van Groningen. Gronings medicus en historicus Gozewinus Acker Stratingh begint samen met collega Rembertus Westerhoff aan het in kaart brengen van de Groningse bodem voor deze prijsvraag. Met behulp van een groot netwerk van de Commissaris van de Koning, burgemeesters en schoolmeesters die ieder hun kennis van de bodem in specifieke gebieden delen, weten de twee heren diverse kaarten op te stellen. Hiermee waren ze pioniers op het gebied van bodemkaarten en met name het onderzoek naar de Groninger wierden. De kaarten geven een prachtig beeld van de vorderingen van geologische kennis en onderzoek in het begin van de 19e eeuw. Ze zijn bewaard gebleven in de collecties van de Universiteitsbibliotheek en -museum en de Groninger Archieven aangevuld met objecten uit het Museum Stad Appingedam.

‘Het Kabinet’
In de kleine zaal ‘Het Kabinet’ gaat het museum aandacht schenken aan kleine maar bijzondere collecties en exposities. De opstellingen hier zijn klein, overzichtelijk, to the point en kortdurend. Acker Stratingh is de eerste mini-opstelling die in deze zaal zal worden getoond.

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

tel: + 31 (0)50 312 22 02
stuur ons een e-mail

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

Facebook Twitter

 

Marketing Groningen

 

Museumvereniging

Nieuwsbrief

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie »

IMG 5313

 

Evenementen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden