Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • nieuwnieuw01
  • nieuwnieuw03
  • nieuwnieuw04
  • nieuwnieuw02
  • SlideNieuw02
  • SlideNieuw05
  • nieuwnieuw05
  • SlideNieuw01
  • SlideNieuw04
  • SlideNieuw03

4juni open coronabannershortDonderdag 19 november gaat ons museum weer open. Het is verplicht om online tickets te bestellen via onze website. We werken met tijdsloten en kunnen slechts een beperkt aantal mensen per tijdslot toelaten, zo zorgen we voor een optimale spreiding van de bezoekers in het museum.
Met een e-ticket voor een bepaald tijdslot, bent u verzekerd van museumtoegang op dat moment. 

Dringend advies: Draag een mondkapje waarmee neus en mond is bedekt. 

Hebt u een museumkaart? Reserveer dan ook een e-ticket, kies 'museumkaart' en laat bij de balie uw museumkaart scannen. 

Hebt u een Stadjerspas en wilt u de korting op uw museumkaart aanvragen? Maak dan een foto van uw museumkaart en stadjerspas en mail dit met uw IBAN en naam naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We maken het geld dan naar u over.  

Helaas zijn speurtochten tijdelijk niet mogelijk, in verband met de gewijzigde route in het museum.

Zin in een goede kop koffie of thee of lunch na uw museumbezoek? Ons museumcafé aan de A is maar een minuutje lopen. 
Het vrijstaande gebouw aan de Kleine der A nummer 7 is in 1872 gebouwd als pomphuis voor de riolering van de binnenstad, later is het gebruikt als transformatorhuis en pomphuis voor de brandweer. 

Pomphuis

 

Als één van de vijf panden van ons Museumcomplex aan de A, is het museumcafé als eerste helemaal verbouwd. Met een zonnig terras aan de A en een sfeervol café op de begane grond voor koffie, borrel, een snack en/of een maaltijd. Op de eerste etage kookt chefkok Tim Ringers de sterren van de hemel, zonder flauwekul. Tim gebruikt het liefst dagverse lokale producten van boeren en tuinders uit het Noorden. 


Op het terras, in het café en boven in het restaurant heb je uitzicht op de A, de rivier midden in het A-Kwartier, het oude handelscentrum van de stad. Sinds oeroude tijden stroomt vanaf het Drentse plateau helder water over de A naar Groningen. Talloze kleine waterlopen, stromen en beken voedden de A met helder regenwater, kwelwater en grondwater. Vlak voor Groningen komen al deze waterlopen bij elkaar en stromen als rivier de A de stad in. Het water van de A was vanouds de belangrijkste drinkwaterbron voor de stad. Het was ook de hoofdbron voor de vele stads bierbrouwerijen, zoals die in ons pand aan de Brugstraat was gevestigd. Tientallen putstoelen haalden het water uit de A en brachten het rechtstreeks bij huizen en bij bierbrouwerijen naar binnen. Op een steenworp afstand van museumcafé Het Pomphuis vloeit de A samen met de Hunze, die andere Drentse rivier. Samengevoegd stroomt het water verder naar zee als een brede stroom die we nu Reitdiep noemen. De A verbond en verbindt de Groningers en de bezoekers in het historisch kwartier. 

 

 

Kijk voor meer informatie op de website van Museumcafé Het Pomphuis. 

logo Museum aan de A rond JPGWork in progress: Museum aan de A 
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt hét historisch museum van Stad en provincie en krijgt een andere naam: Museum aan de A. Deze ontwikkeling wordt gefaseerd uitgevoerd. Zo is museumcafé Het Pomphuis aan de Kleine der A onlangs officieel geopend. Klik hier voor de website van het museumcafé. Er volgt een flinke verbouwing, aanpassing van de vaste opstelling en wijziging van ons (educatieve) aanbod en het evenementen- en activiteitenprogramma. De verbouwing van de achterste panden van het museumcomplex start in de eerste helft van 2021. De bouw zal worden aanbesteed, daarom is directe acquisitie bij het museum niet mogelijk. Via deze website houden we u zoveel mogelijk op de hoogte van de voortgang. 


Missie
Museum aan de A verbindt inwoners en bezoekers van Groningen met de geschiedenis van Stad en Ommelanden. Museum aan de A treedt op als een regisseur/programmeur die ervoor zorgt dat het publiek actief bijdraagt aan de programmering en ontwikkeling van activiteiten. Zo bepaalt het publiek mede de inhoud van het museum. Museum aan de A ontwikkelt activiteiten en tentoonstellingen samen met (culturele) partners in provincie en Stad.

 

Vragen?

Beleidsplan/ambitiedocument Museum aan de A

Nog meer vragen?

Q&A Museum aan de A (update 3 november 2020)

 

Denktanks
Voor de invulling van Museum aan de A gaan we met denktanks werken. We nodigen mensen uit de provincie, met verschillende achtergronden en expertises, hierbij uit om met ons mee te denken. De exacte startdatum van de denktanks is nog niet bekend, maar we verwachten dat het in het eerste kwartaal van 2021 zal zijn. 

 

Heeft u vragen of wilt u zich hierbij alvast aanmelden voor de denktanks, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo Museum aan de A rond JPGOnlangs is vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum omgezet naar stichting Museum aan de A, het historisch museum van Stad en provincie. Deze ontwikkeling zal gefaseerd uitgevoerd worden met o.a. een fikse verbouwing, aanpassing van de vaste museumopstelling. Er komt een uitgebreide programmering met allerlei activiteiten met een historisch tintje. Voor scholieren en inwoners en bezoekers van Groningen. Binnen en buiten de muren van Museum aan de A vertellen we de verhalen van het Gronings erfgoed op veel verschillende manieren. Je kunt denken aan lezingen, cursussen, toneel, debat, muziek, poëzie, theater, workshops en natuurlijk ook tentoonstellingen en de vaste opstelling! Voor studenten van Noorderpoort worden we een leer- werkbedrijf. Onze vaste partners zijn het Groninger Museum, de Groninger Archieven en Noorderpoort. Lees meer>

Nieuwsbrief

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie »

IMG 5313

 

Evenementen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden