Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • nieuwnieuw01

Museum aan de A Logo Werk in uitvoering CMYK Blauw jpg

 

 

Kijk via deze link op de nieuwe website van Museum aan de A, de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum dat na 90 jaar definitief de koers verlegt. Van museum over de Noord-Nederlandse scheepvaart naar museum over de stad en provincie. Over het leven van de (buiten)gewone Groningers.Over successen én schaduwkanten. Natuurlijk blijven we ook verhalen over de Groninger scheepvaart vertellen. Want Groningen zonder scheepvaart zou Groningen niet zijn. Voor de transitie hebben we nog een paar jaar nodig. Werk in uitvoering dus. Voor de liefhebber van een vlotte historische snack én de culturele en historische fijnproever: Museum aan de A wordt voor iedereen. 

Een dagboek, verduisteringslamp of stapel brieven uit de Tweede Wereldoorlog – misschien liggen ze wel bij jou op zolder of in de vitrinekast. Wil je er meer over weten, wil je er graag een verhaal over vertellen óf wil je ze onderbrengen bij een erfgoedinstelling in de provincie Groningen? Kom dan met jouw object, document of foto uit de oorlogstijd naar de Groninger Niet Weggooien Tour. Deze tour gaat langs drie musea in de provincie.

 

De Groninger Niet Weggooien Tour wordt georganiseerd door het Noordelijk Scheepvaartmuseum (toekomstige Museum aan de A), Battlefield Tours en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen in samenwerking met het Victory Museum in Grootegast en het Oorlogsmuseum Middelstum. De tour sluit aan bij de landelijke Actie Niet Weggooien: een initiatief van musea en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Het doel is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen te bewaren voor de toekomst.

 

Verhalen

Tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour zijn we op zoek naar verhalen achter objecten, documenten en foto’s uit de oorlog. Bezoekers gaan met Tweede Wereldoorlog-experts in gesprek over het item dat ze hebben meegenomen. Hoe komen ze er aan, wat vinden ze er zelf van, en hoe bewaren ze het? De experts vertellen op hun beurt over de opvallende kenmerken van het object, of juist meer over de historische context. Waar werd het voor gebruikt? Alle verhalen die tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour naar boven komen worden genoteerd en later uitgeschreven. Zo wordt de dag goed geregistreerd. De verhalen zijn na afloop van de tour te lezen op groningen4045.nl.

 

Opnemen in de collectie

Het kan zijn dat de conservatoren van de betrokken erfgoedinstellingen interesse hebben om bepaalde stukken op te nemen in de collectie. Dat hoeft natuurlijk niet: bezoekers mogen hun objecten en documenten ook gewoon thuis bewaren als ze dat willen. De Tweede Wereldoorlog-experts die in wisselende samenstelling onderdeel uitmaken van de Groninger Niet Weggooien Tour zijn: Heiko Ates (Victory Museum), Ties Groenewold (Oorlogsmuseum Middelstum), Gert Kortekaas (Noordelijk Scheepvaartmuseum), Anna van der Molen (OVCG), Joël Stoppels (Battlefield Tours) en Geert Volders (Synagoge Groningen).

 

Praktische informatie

 

  • 26 april | 13:00-17:00u | Victory Museum Grootegast (Legolaan 1c, Grootegast)
  • 28 april | 13:00-17:00u | Noordelijk Scheepvaartmuseum (Brugstraat 24, Groningen)
  • 30 april | 13:00-16:00u | Oorlogsmuseum Middelstum (Oude Schoolsterweg 24, Middelstum)

Wil je langskomen? Leuk! Meld je dan voor één van de dagen aan bij Sanne Meijer van het Noordelijk Scheepvaartmuseum: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aanmelding is overigens niet verplicht; spontane bezoekjes zijn ook van harte welkom. Deelname is gratis. Bovendien krijgt iedereen die een object, document of foto uit de Tweede Wereldoorlog meebrengt gratis toegang tot het desbetreffende museum.

Zin in een goede kop koffie of thee of lunch na uw museumbezoek? Ons museumcafé aan de A is maar een minuutje lopen. 
Het vrijstaande gebouw aan de Kleine der A nummer 7 is in 1872 gebouwd als pomphuis voor de riolering van de binnenstad, later is het gebruikt als transformatorhuis en pomphuis voor de brandweer. 

Pomphuis

 

Als één van de vijf panden van ons Museumcomplex aan de A, is het museumcafé als eerste helemaal verbouwd. Met een zonnig terras aan de A en een sfeervol café op de begane grond voor koffie, borrel, een snack en/of een maaltijd. Op de eerste etage kookt chefkok Tim Ringers de sterren van de hemel, zonder flauwekul. Tim gebruikt het liefst dagverse lokale producten van boeren en tuinders uit het Noorden. 


Op het terras, in het café en boven in het restaurant heb je uitzicht op de A, de rivier midden in het A-Kwartier, het oude handelscentrum van de stad. Sinds oeroude tijden stroomt vanaf het Drentse plateau helder water over de A naar Groningen. Talloze kleine waterlopen, stromen en beken voedden de A met helder regenwater, kwelwater en grondwater. Vlak voor Groningen komen al deze waterlopen bij elkaar en stromen als rivier de A de stad in. Het water van de A was vanouds de belangrijkste drinkwaterbron voor de stad. Het was ook de hoofdbron voor de vele stads bierbrouwerijen, zoals die in ons pand aan de Brugstraat was gevestigd. Tientallen putstoelen haalden het water uit de A en brachten het rechtstreeks bij huizen en bij bierbrouwerijen naar binnen. Op een steenworp afstand van museumcafé Het Pomphuis vloeit de A samen met de Hunze, die andere Drentse rivier. Samengevoegd stroomt het water verder naar zee als een brede stroom die we nu Reitdiep noemen. De A verbond en verbindt de Groningers en de bezoekers in het historisch kwartier. 

 

 

Kijk voor meer informatie op de website van Museumcafé Het Pomphuis. 

Nieuwsbrief

Evenementen

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie »

IMG 5313

 

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden