Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • nieuwnieuw04
  • nieuwnieuw02
  • nieuwnieuw05
  • SlideNieuw03
  • SlideNieuw01
  • SlideNieuw02
  • SlideNieuw04
  • nieuwnieuw01
  • nieuwnieuw03
  • SlideNieuw05

Hebt u een Stadjerspas en wilt u de korting op uw museumkaart aanvragen?

Maak dan een foto van uw museumkaart en stadjerspas en mail dit met uw IBAN en naam naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Let op: de Stadjerspaskorting van 2020 kan niet meer aangevraagd worden.

Theatrale luisterroute Flarden uit het A kwartier 4De mythische meerminman aan de Hoge Der A, de urban jungle van Schele Greet in de Hoekstraat en de allesverwoestende handgranaat van de Stoeldraaierstraat. Je komt het allemaal tegen in de theatrale smartphonetour ‘Flarden uit het A-kwartier’. De tour laat je met een uniek verhaal vol fantasie en historie op een nieuwe manier luisteren en kijken naar het prachtige, authentiek stukje stad. Wandel je mee? De route loopt van de Kleine der A, over het Hoge der A, via de Vissersbrug naar de Reitdiepskade. Over de Plantsoenbrug en langs de noordzijde van de Noorderhaven, Kijk in ´t Jatbrug, Hoekstraat, Oude Kijk in´t Jatstraat, Grote Kromme Elleboog, Akerkhof weer terug naar de Brugstraat. Je kunt de route tot 1 juni hier gratis beluisteren op je mobieltje. Kijk voor meer informatie op https://www.winterwelvaart.nl/luisterroute.

In en om de stad wordt al meer dan 10.000 jaar afval geproduceerd, begraven, weggegooid, verbrand, gedumpt en gestort. Je denkt er dan vanaf te zijn, maar niets is minder waar, het duikt altijd ergens onverwacht op. In STORT!, een initiatief van geschiedenisdocent Nick Landman, zien bezoekers welke verhalen de bodemvondsten ons kunnen vertellen en hoe ons denken over vuilnis geleidelijk is veranderd. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groningen Schoon Dankzij Mij en staat geprogrammeerd van 19 september 2020 t/m 28 februari 2021.   

Hier ligt het vuil van de stad die wij beschermen
In de verte kun je haar zien, de stad. In drukte
ondergedompeld. Maar dat is daar, je bent nu hier, op 
een toegedekt verleden. Het is aan jou om het heden te 
ontdekken. De vogels, de luchten, de ruimte ...

Op World Cleanup Day, 19 september 2020, openden initiatiefnemer Nick Landman, Gert Bron van Gemeente Groningen - Groningen Schoon Dankzij Mij en Wicher Kerkmeijer, conservator van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de tentoonstelling STORT! Helaas moest het museum in november de deuren al twee weken sluiten voor publiek en vanaf 15 december begon de lockdown in die in ieder geval t/m 9 februari 2021 duurt.  

Om iedereen de tentoonstelling toch te kunnen laten bezoeken, hebben we een digitale rondleiding gemaakt.
Geschiedenisdocent Nick Landman, archeoloog Gert Kortekaas en historicus Beno Hofman nemen je mee naar de wereld van afval van bijna 500 generaties terug, naar de middeleeuwse Groningse vuilnisstad, naar het vuilstort van 1600 en het stadsvuil  uit de tijd van onze grootouders en hun (achter)kleinkinderen nu. 

 

Stort Campagne A5 rgbIn en om de stad wordt al meer dan 10.000 jaar afval geproduceerd, begraven, weggegooid, verbrand, gedumpt en gestort. Je denkt er dan vanaf te zijn, maar niets is minder waar, het duikt altijd ergens onverwacht op. STORT! neemt je mee naar de wereld van afval van bijna 500 generaties terug, naar de middeleeuwse Groningse vuilnisstad, naar het vuilstort van 1600 en het stadsvuil  uit de tijd van onze grootouders en hun (achter)kleinkinderen nu. In STORT!, een initiatief van geschiedenisdocent Nick Landman, zien bezoekers welke verhalen de bodemvondsten ons kunnen vertellen en hoe ons denken over vuilnis geleidelijk is veranderd. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groningen Schoon Dankzij Mij.

Initiatiefnemer Nick Landman, archeoloog Gert Kortekaas en historicus Beno Hofman geven een digitale rondleiding door de tentoonstelling. Lees meer> 

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen


tel: + 31 (0)50 312 22 02
of e-mail naar
info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

Facebook Twitter

 

Marketing Groningen

 

Museumvereniging

Nieuwsbrief

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie »

IMG 5313

 

Evenementen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden