IMG 4695Van 8 juli t/m 12 november 2017
Drie eeuwen koffiebranderijen in Noord-Nederland.
Lokale, ambachtelijke producten, als vers gebrande koffie, zijn helemaal hip. Toch is dit niet alleen van deze tijd.
Groningen telde van oudsher al veel kleine koffiebranderijen. De afgelopen zes jaar deed Carin van de Wal, conservator van Het Behouden Blik, onderzoek naar deze branderijen. Het resultaat wordt getoond in deze tentoonstelling én een boek!
Rond 1900 werd er door de Noordelijke koffiebranderijen maar liefst een miljoen kilo koffiebonen gebrand. En toch draait de tentoonstelling niet alleen om het branden van de koffie....

Bezoekers ontdekken hoe ‘het zwarte goud’ in het Noorden aan de man werd gebracht.Voormalige werknemers en afnemers deelden hun verhalen en er zijn veel verschillende koffieblikken, spaarzegels en reclameslogans te zien. Ook het zeldzame Niemeijerspel is te bewonderen, evenals de jurken uit de beroemde Tiktak Shows. En bij velen ligt de enorme kraantjespot van Woldring in de Herestraat nog vers in de herinnering; deze historische blikvanger is één van de topstukken in deze tentoonstelling.
Daarnaast wordt ook de decoratieve omlijsting van de koffiebranche getoond, bijvoorbeeld koffieblikken, spaarzegels en reclameslogans. Maar ook de minder bekende Tiktak jurken en het zeldzame Niemeijer spel. De kraantjespot van Woldring ontbreekt natuurlijk niet in deze tentoonstelling!

Museumschip Emma

Emma_k